Monday, March 17, 2008

Rotuyhdistysten riitaiset ilmapiirit ovat mainio toimintapaikka manipuloijille, joilla pahimmillaan saattaa käytöksen takana narsistinen persoonallisuushäiriö tai lievemmillään oman elämän puute.

Wiki määrittelee sosiaalisen manipuloinin näin: "Sosiaalinen manipuloinnin tarkoituksena on saada käyttäjä paljastamaan tai antamaan pääsy salattuihin tietoihin. Sosiaalinen manipulointi voi olla huijaus tai yritys saada uhri luottamaan hyökkääjään tarpeeksi. Luottamusta voidaan kerätä esiintymällä jonain luotettava tahona" ...tai koirasairauksien tuntijana, myötätuntoisena olkapäänä. Tämä on vain yksi manipuloinnin muoto.

Toisen luottavaisen henkilön kuunteleminen ei toki sinällään tee kenestäkään manipuloijaa, mutta näin saadun luottamukselliseksi tarkoitetun tiedon käyttäminen esimerkiksi koiran kasvattajan ja omistavan henkilön riitauttamiseksi on manipulointia.

Manipulointi ja manipulaatio tarkoittavat noin yleisemmin ihmisten mielten ohjaamista manipuloijan haluamaan suuntaan. Kyse ei ole normaaliin arkielämään liittyvästä suostuttelusta, ei asioiden kertomisesta, vaan huomattavasti vahvemmasta pyrkimyksestä ohjailla toisten ihmisten elämää. Ehkä tärkein ero suostuttelun ja manipuloinnin välillä on motiiveissa. Manipuloijalle tärkeintä on valta, siis itse manipulointi.


Taitava manipuloija sekoittaa 20% totta ja 80% valhetta siihen, mitä kertoo eteenpäin ja saa kertojan pulaan. Jos se 20% on totta ja kerrottua, miksi kasvattaja ei uskoisi että uskoutunut olisi kertonut sen loputkin 80%. Näin manipuloija saa mitä haluaa eli välien katkeamisen.

Jos tulevaan uhriin ei päästä kiinni tämän puheiden kautta, manipulointiin saattaa liittyä myös stalkkausta, eli manipuloija seuraa uhriaan keskustelupalstoilla, laittaa asioita ylös, jopa haastattelee sopivia henkilöitä IRL ja tekee kaikesta tästä 20/80-keitoksen.

Mutta ei manipuloinnin tarvitse olla näin taidokasta tai viitseliästä. Monen suomalaisten rotujärjestön juoruilevassa ja jopa pahantahtoisessa ilmapiirissä riittää, että panee liikkeelle juoruja tai kertoo toiselle "Maija sanoi sinusta, että olet outo". Hyvällä itsetunnolla varustettu ihminen tajuaa, että jos hän ei ole elämässään tavannut Maijaa, eikä luultavasti puhujakaan, niin juttu on keksitty.

Manipuloijille on tyypillistä, että nämä eivät toimi suoraan rotuyhdistyksissä, vaan jonkinlaisina taustahenkilöinä, toimivat toisten ihmisten kautta. Moni tunnistaa heidät, mutta pitää silmänsä kiinni varmuuden vuoksi, etteivät joudu itse maaliksi.

Mitä näille välien sotkijoille voi tehdä? Harva haluaa retelöijän mainetta itselleen, ainakaan harva kasvattaja. Ensimmäinen ja tärkein asia on tietysti pitää etäisyyttä, koska mitkään sosiaalisen vuorovaikutuksen moraalisäännöt eivät tätä henkilöä pidättele. Niin meille muille, sääntöjen mukaan toimiville, ei jää juuri mitään aseita.

Yhdistysten hallituksiin pitäisi valita henkilöitä, joissa on tarpeeksi munaa pitää manipuloija pois hallitus- ja jalostustoimikuntaympyröistä. Jos tämä ei onnistu, kannattaa pysytellä itse pois kuvioista, ainakin toistaiseksi. Yleensä manipuloijista nimittäin päästään eroon ennen pitkää, kun tilanne eskaloituu tarpeeksi ja ihmiset huomaavat etteivät ole ainoita uhreja.






Tuesday, March 4, 2008

Mieheni sanoi minulle tuonnoin vakavasti: "Älä aina valita. Kukaan ei halua lukea sun juttuja kohta. " Sanoin hänelle olleeni ihan positiivinen tammikuun alussa. "Ei riitä" sanoi armoton mieheni.

Päätin kokeilla positiivisia juttuja. Sain aikaan pari kappaletta, tämän:

Ihmiset kuvittelevat koirien murisevan aina joko heille tai toisilleen. Voi olla että HEIDÄN koiransa eivät murise itselleen tai olosuhteilleen, mutta meidän juniori murisee kyllä itselleenkin. Vähän niinkuin emäntänsäkin jupisee aina välillä. Ehkä käytös tarttuu.

Olin rakentamassa itselleni edustuskasvoja sängyllä, kun juniori livahti sängyn vieressä olevaan jätkien yhteiseen kuljetusboksiin. Boksissa on alustana monin kerroin käännelty vanha sängynpäällinen. Sen asettelu lienee ollut huono, koska boksista alkoi kuulua matala murina. Hetken päästä siellä alkoi kovaa pyöriminen ja petaaminen. Sitten rauhoituttiin. Uusi murina. Kohta boksistä tuli ulos pieni heeleri, repi alustan pois boksista ulos kokonaan,painui takaisin sisään , asettui paljaaseen boksiin ja painui rauhalliseen uneen. Koirat siis jupisevat MOT.

Ei, kyllä palaan kuukauden päästä omaan leipälajiini: julkiseen jupisemiseen.